Wat doe ik als ik een hommelnest tegenkom?
Neem contact op met een imker, bijvoorbeeld via onze site of via Aat Rietveld, 0765219676 of 0655187173, voor advies.
Hommels leven in kleine volken die aan het eind van het jaar uitsterven. Alleen de koninginnen overwinteren en beginnen elk jaar opnieuw aan het vormen van een volk. Hommels zijn enorm goede bestuivers van bloemen en spelen een belangrijke rol in het herstel en behoud van de biodiversiteit. De imker/bijendeskundige zal u adviseren het volk te laten zitten. Het sterft immers aan het eind van het seizoen uit (end september tot begin oktober). Hommels zijn beschermde dieren. Dus verwijderen zonder echte noodzaak is verboden.
Wat doe ik als ik een wespennest tegenkom?
Neem contact op met een imker, bijvoorbeeld via onze site of via Aat Rietveld, 0765219676 of 0655187173, voor advies.
Wespen zijn nuttige opruimers in de natuur. Ze verzamelen dode insecten als voedsel voor hun larven. De zoete stof die ze zelf nodig hebben krijgen ze van hun larven. Dit is namelijk dat was de larven afscheiden, een soort larvenpoep dus. Toch kunnen wespen op een vervelende plek erg lastig zijn. De imker/bijendeskundige zal u adviseren. Imkers mogen niet zelf een nest dat overlast veroorzaakt opruimen. Dat moeten gecertificeerde deskundigen doen.
Wat doe ik als ik een bijenzwerm tegenkom?
Gedurende een bepaalde periode van het jaar, ongeveer van mei tot augustus splitsen bijenvolken zich. De helft van het volk verlaat met de koningin de bijenkast. Het bijenvolk gaat zwermen. De imker probeert dit te voorkomen maar dat lukt niet altijd. Zo’n zwerm kan u tegenkomen.
In Breda hebben we een poule van imkers die de zwerm komen ophalen. Neem contact op met een imker, bijvoorbeeld via onze site of via Aat Rietveld, 0765219676 of 0655187173, wij zorgen er voor dat er een imker komt die deze zwerm “schept” en meeneemt naar huis en het daar in een nieuwe bijenkast doet.
Wat doe ik als ik een groot aantal (dode) bijen heb gevonden?
Over het algemeen is de oorzaak van bijensterfte niet te achterhalen. Soms zien we heel veel dode hommels onder linde bomen. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Omdat een hommelvolk aan het eind van het seizoen uitsterft is deze hommelsterfte niet rampzalig.
Mocht u meer willen weten neem dat contact met ons op via ons contactformulier. Wij willen u graag meer over dit verschijnsel en over andere bijenzaken vertellen.
Nog een bijenvraag?
Heeft u een bijenvraag die nog niet op de site staat? Vraag maar op onze contactpagina!